Indien je door een ervaren cosmetisch arts behandeld wordt, kent een behandeling middels botuline toxine eigenlijk nauwelijks risico’s. De eerste botox behandeling werd circa 50 jaar geleden gegeven tegen strabisme, een oogaandoening waarbij de stand van de ogen afwijkend is. Inmiddels zijn zijn we miljoenen behandelingen verder en zijn nog altijd geen langetermijneffecten gerapporteerd.
Dit maakt het vrij aannemelijk dat er geen directe nadelige effecten van een botox behandeling bestaan. Op korte termijn spelen relatief kleine risico’s een rol. Je moet hierbij denken aan blauwe plekken, roodheid of zwelling. Deze neveneffecten houden uren tot enkele dagen aan en gaan vanzelf weg.
Daarnaast is er een nog kleinere kans dat onverhoopt een wenkbrauw wat gaat zakken. Dit zie je nog wel eens optreden bij een botoxbehandeling van het voorhoofd. Vaak is het mogelijk om door middel van enkele prikjes botox onder de wenkbrauwen (de wenkbrauwlift) deze weer wat te liften. Nog zeldzamer is het zakken van een mondhoek na een kraaienpootjes behandeling. Over het algemeen houden dit soort neveneffecten één tot twee weken aan en verdwijnen dan uit zichzelf. Maar met name in de geneeskunde geldt nog altijd: voorkomen is beter dan genezen.
De kans op bovenbeschreven risico’s kun je grotendeels verminderen door altijd voor een ervaren arts te kiezen en je goed aan de instructies voor na de behandeling te houden. Deze kun je terugvinden in het volgende artikel.